Fris en fruitig de winter door
De ‘R’ is weer in de maand en de eerste najaarsvirussen doen alweer de ronde. Hoe pimp ik mijn belastbaarheid op en maak ik me weerbaar voor de koude dagen? Allereerst is het goed om te weten dat onze belastbaarheid grotendeels begint in onze darmen. Soms kan dan een pre- of probiotica interessant zijn. Maar ook voeding kan uw medicijn zijn. Het trekken van verse bouillon van rund of kip, gecombineerd met gefermenteerde producten zoals zuurkool en ouderwets aangezuurde yoghurt (dus op basis van bifidus en acidophilus culturen) werkt uitstekend. Bovendien is het vaak gemakkelijk in ons eetpatroon in te passen en ook nog eens super voordelig.
Virussen verjaag je met vitamine C.
De natuur biedt ‘t niet voor niets ruimschoots aan rond deze tijd. En de vitamine C die nu wordt ingebouwd in je lijf, helpt in het voorjaar tegen de pollenallergie. Wil je dit uit een potje? Neem dan niet de zure vorm (ascorbinezuur), die is namelijk prima bij een blaasontsteking, maar als ‘ascorbaat’ is vitamine C beter geschikt voor je weerstand. Maak bijvoorbeeld eens een grog van 3 druppels citroenolie, 3 druppels tea tree, honing en heet water bij een opkomende verkoudheid of griep.
Kruiden voor de winter
Maar ook kruiden zoals echinacea (zonnehoed) of salvia (salie) mogen preventief gebruikt worden en hebben geen bijwerkingen. In onze praktijk zien wij geregeld de bijwerkingen van bijvoorbeeld de griepprik of een antibiotica, terwijl daar regulier nauwelijks een oplossing voor is. Na het jarenlang bestuderen van het werkingsmechanisme, zijn wij ervan overtuigd geraakt dat ons lichaam het prima zelf kan. Blijft het lichaam en met name het immuunsysteem, ondanks de goede intenties en zorg, toch in gebreke? Maak dan eens een afspraak bij onze kinesioloog. Zij is gespecialiseerd in onder meer darmfunctie en het resetten van het immuunsysteem en kan u vast weer op het goede pad helpen.